Schůzka 12.4.2018 - Východomoravská pobočka ČSE

Přejít na obsah
Setkání 12. dubna 2018
Bylo patrné, že sezóna se již rozbíhá, neboť na schůzku přišlo jen 9 účastníků. Miloš Černý nám představil třetí díl monumentálního díla Agromyzidae Maďarska (Agromyzidae (Diptera) of Hungary. Volume 3. Phytomyzinae II), který vyšel na počátku roku 2018. Stejně jako díly předcházející jsou společným dílem maďarského a českého specialisty na uvedené skupiny (PAPP L. & ČERNÝ M.). Jedná se vskutku o precizní monografii s množstvím názorných a nadmíru zdařilých perokreseb. Kolegům upřímně gratulujeme.  
Eda Ezer kolegium seznámil s výsledky dotazníkové akce k činnosti naší pobočky. Lze konstatovat, že většině vyhovuje frekvence schůzek i jejich scénář. Došly některé podnětné nápady, jedním z nich byl i návrh na zařazení krátkých aktualit. Tu přednesl Dušan Trávníček a týkala se městské divočiny ve Zlíně. Jde o plochy pod sídlištěm Jižní Svahy, kde se dříve nacházely ovocné sady, které po výstavbě zůstaly padesát let nepovšimnuty. Je zde spousta starých stromů, dřevo se neodklízí a díky tomu zde nacházejí vhodné podmínky xylofágní druhy hmyzu.  
Hlavním programem byla přednáška Milana Veselého. Posluchače seznámil s projektem, který v rámci diplomových prací na UP Olomouc řešili jeho studenti – telemetrii střevlíka Ullrichova. Současná technika již natolik pokročila, že miniaturní vysílací zařízení je možno instalovat i na živočichy této velikost, což umožňuje detailně sledovat jejich pohyb v terénu.
Zapsal: Dušan Trávníček
Created with WebSite X5
Maco 2019
Návrat na obsah